Ipari szerelvények gyártása és
forgalmazása
flag

Pályázataink

Pályázataink

KAPACITÁSBŐVÍTÉS AZ MSG KFT-NÉL

A projekt alapadatai:

 • Projekt azonosító: GINOP-1.2.2-16-2017-01227
 • Igényelt támogatás: 39 989 732 Ft
 • Támogatás mértéke: 48.81 %
 • A projekt költségvetése: 81 937 430 Ft
 • Projekt tényleges befejezése: 2018.08.30.

A projekt bemutatása:

A Mátészalkai Szerelvénygyártó Kft. (a továbbiakban MSG Kft.) hazánk egyik legnagyobb szerelvénygyártási múlttal és gyakorlattal rendelkező vállalkozása, mely az ipar számos területére fejleszt és gyárt szigorúan ellenőrzött, minőségi csővezetéki szerelvényeket (pl. gömbcsapok, szelepek, szennyszűrők stb.). A vállalkozás országos szinten komplex szolgáltatásokat nyújt az ipari csővezetéki szerelvények területén. A termékek tervezésén, gyártásán túl, a szerelvények telephelyen történő teljes körű felújításával is foglalkozik. Szakmai tudása, tapasztalata és meglévő gépparkja lehetővé teszi más gyártók által előállított csővezetéki szerelvények minőségi felújítását is. Hazai piacvezető pozíciója megtartása érdekében szükséges a régi megmunkáló gépei mellé új forgácsológépek beszerzése, mely hozzájárul a teljesítési és gyártási határidők jelentős csökkenéséhez, továbbá a technológiailag fejlettebb eszközök révén a gazdaságosabb és gyorsabb termelés,valamint teljesítmény is nagy mértékben nő. A fejlesztés ötletét a Paksi Atomerőmű megrendelése adta. A magas minőségi igények kielégítésére került sor egy FOBA M1000 lézergravírozó gép, egy marógép, két gömbeszterga, öt esztergagép beszerzésével, amelyek lehetővé teszik más partnerek magas szintű kiszolgálását. A Paksi Atomerőmű Zrt-nek hosszú évek óta kiemelt beszállítója a vállalat.

A projekt megvalósulásának helyszíne:

4700 Mátészalka, Jármi út 55., hrsz.: 997/1

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:

 • Nemzetgazdasági Minisztérium
 • Cím: 1539 Budapest, Postafiók 684
 • E-mail: gazdasagfejlesztes@ngm.gov.hu
 • Infovonal: 06 40 200-617 Honlap: www.palyazat.gov.hu
Széchenyi 2020

QUALIHAHN MAGASNYOMÁSÚ GÖMBCSAP PROTOTÍPUS FEJLESZTÉSE A MÁTÉSZALKAI SZERELVÉNYGYÁRTÓ KFT-NÉL

A projekt alapadatai:

 • Kedvezményezett neve: Mátészalkai Szerelvénygyártó Kft.
 • Projekt azonosító: GINOP-2.1.7-15-2016-00264
 • Igényelt támogatás: 125 702 890 Ft
 • Támogatás mértéke: 51,8%
 • A projekt költségvetése: 242 667 007 Ft
 • Projekt tényleges befejezése: 2019.07.31.

A projekt bemutatása:

A Mátészalkai Szerelvénygyártó Kft. (MSG Kft.) hazánk egyik legnagyobb szerelvénygyártási múlttal és gyakorlattal rendelkező vállalkozása, mely az ipar számos területére fejleszt és gyárt szigorúan ellenőrzött, minőségi csővezetéki szerelvényeket.

Jelen projekt keretében a társaság alapvető célja egy olyan nagynyomású (63, 100, 160 bar üzemi nyomás) gömbcsap konstrukció, és a hozzá tartozó technológia kialakítása, mely lehetővé teszi az egyszerű, kereskedelmi forgalomban könnyen beszerezhető előgyártmányokból történő gyártást, illetve lehetőséget ad az egyik legfontosabb alkatrész (zárógömb) pontosságának megvalósításához. A tömítések élettartama növelhető az MSG Kft. által alkalmazott konstrukciós megoldásokkal, amelyek élettartam vizsgálatokkal igazolhatók. A prototípus fejlesztés során a tömítő felületek kialakításánál kutatni kell a nagysebességű forgácsolás, és a görgőzés adta technológiai lehetőségeket. A fejlesztés céljainak megfogalmazása után kialakítható egy alapkonstrukció, mely minden olyan tulajdonságot tartalmaz, amit az előírások megkövetelnek, illetve azon specifikációkat is tartalmazza, amelyek fejlesztési célként megfogalmazásra kerültek. A létrejövő termék költségtől, ártól függően eladható, mivel az olajipar és a vegyipar egyes ágai is használják ezeket a nagynyomású termékeket.

A QualiHahn prototípusfejlesztési projekt munkaszakaszai az elérendő célok meghatározása és tervezése, a prototípus gyártása és a tesztelés fázisából állnak.

A projekt megvalósulásának helyszíne:

4700 Mátészalka, Jármi út 55., hrsz.: 997/1

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:

 • Nemzetgazdasági Minisztérium
 • Cím: 1539 Budapest, Postafiók 684
 • E-mail: gazdasagfejlesztes@ngm.gov.hu
 • Infovonal: 06 40 200-617 Honlap: www.palyazat.gov.hu
Széchenyi 2020

PROFIHAHN NAGYMÉRETŰ GÖMBCSAP PROTOTÍPUS FEJLESZTÉSE A MÁTÉSZALKAI SZERELVÉNYGYÁRTÓ KFT-NÉL

A projekt alapadatai:

 • Kedvezményezett: Mátészalkai Szerelvénygyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Projekt azonosító: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00432
 • Igényelt támogatás: 204 137 151 Ft
 • Támogatás mértéke: 45,00 %
 • A projekt költségvetése: 453 638 118 Ft
 • Projekt várható befejezésének dátuma: 2021.01.25.

A projekt bemutatása:

Az MSG Kft. komplex szolgáltatásokat nyújt az ipari csővezetéki szerelvények területén és országosan ismert saját fejlesztésű termékcsaládokat gyárt főleg belföldi megrendelők részére, de az ukrán, orosz, szlovák, sőt még a jemeni piacon is megállták a helyüket. Vállalkozásunk deklarált célja a folyamatos fejlődés, amelynek elérését termékkínálatunk fejlesztésében látjuk. Jelen projekt keretében egy saját, egyedi fejlesztésű, nagyméretű gömbcsap család megtervezését és kifejlesztését (ProfiHahn) vállaltuk. A projektben résztvevők minden fázisban a vezető fejlesztő irányítása alatt szorosan együttműködnek a szerteágazó feladatok megoldása érdekében.

Előtérbe helyezzük és figyelembe vesszük a minőségi nagyméretű gömbcsapok iránti keresletet és ennek megfelelően készítjük elő termékcsaládunk konstrukciós tervezését és gyártását. A konstrukció háromrészes kivitelének köszönhetően könnyebben variálható karima csatlakozásokat lehet létrehozni a mindenkor érvényben lévő (akár EN akár ANSI) szabvány szerint. Az áramoltatni kívánt közeg „veszteségek” nélkül továbbítható a csővezetéki rendszerben a termék teljeskeresztmetszetű tervezésének köszönhetően. Speciális fejlesztés a zárógömb házban történő alsó-felső csapágyazásának kialakítása, melynek köszönhetően a csővezetéki rendszerben ébredő nyomás a szerelvény zárt állapotában a zárógömb nem terheli a zárást biztosító zárógyűrűt és egyéb alkatrészeket. Az így kifejlesztett termék kivitelének köszönhetően kíméletesebb működést, hosszabb élettartamot és biztonságosabb üzemelést biztosít.

A fejlesztés során meghatározásra kerülnek az elvárások és követelmények, összegzésre kerülnek a felhasználói igények a kifejlesztendő gömbcsappal szemben. A tulajdonságok meghatározását követi a tervezéskor használandó szabványok és előírások összegyűjtése, milyen minőségi és biztonsági követelményeknek kell megfelelnie a prototípusnak, majd pedig a terméknek. A legfontosabb biztonsági és minőségi termékkövetelmények összegzése után a gyártástechnológiai lehetőségek számbavétele és meghatározása következik. A további átvételi és ellenőrzési feladatok meghatározása is ebben a szakaszban történik.

Elkészül a műszaki tervdokumentáció és a végrehajtott kísérletek tanulságaira alapozva azon prototípusok, amelyek a projekt kitűzött céljainak megfelelnek. A kifejlesztésre kerülő termék esetében a meglévő gépektől lényegesen különböző lehetőségeket biztosítani képes megmunkáló gépek beszerzése válik szükségessé mind a fejlesztéshez, mind a gyártáshoz. Ahhoz, hogy az alkatrészeket meg tudjuk munkálni, szükségünk van olyan méretű esztergagépekre és fúró-maróműre, mérő- és ellenőrző eszközökre, amelyek képesek ezeket az átmérőket megmunkálni, valamint az ellenőrzési pontokat kezelni, ezért a projekt keretein belül beszerzésre kerülnek ezek az eszközök. A termék CE-jellel ellátott európai termékként, megfelelő termékbiztonság mellett kerülhet kifejlesztése után a piacra.

A prototípusfejlesztés eredményeit és a létrejövő termék tulajdonságait megismertetjük partnereinkkel, illetve a felhasználókkal, erre "Fejlesztési értesítő" készül, amely a vállalkozás honlapján ingyenesen hozzáférhető lesz és nyomtatott formában partnereinknek is átadjuk személyes megbeszélések alkalmával. Több hazai és külföldi kiadóval vagyunk kapcsolatban, így a szaklapokban is megjelennek a fejlesztéssel kapcsolatos eredményeink (Gép, Gépgyártás, Fűtéstechnika c. lapok). Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a BorsodChem Zrt. szakembereinek minden évben megrendezésre kerülő konferenciáján is bemutatásra kerül a „ProfiHahn” nagyméretű gömbcsap fejlesztése.

Hatalmas mérföldkő a cég életében a ProfiHahn termékcsalád megtervezésének és gyártásának lehetősége. A tevékenység felfutásával a foglalkoztatás bővülését és a munkahelyek teremtését is szem előtt tartjuk, hiszen új munkahelyek megteremtése fontos feladat számunkra.

A projekt megvalósulásának helyszíne:

4700 Mátészalka, Jármi út 55., hrsz.: 997/1

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:

 • Pénzügyminisztérium - Gazdaságfejlesztési Programok
 • Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
 • E-mail: gazdasagfejlesztes@pm.gov.hu
 • Telefon: +36 1 896 6666
Széchenyi 2020

VÁLLALATI ERŐFORRÁSOK KOMPLEX FEJLESZTÉSE AZ MSG KFT.-NÉL

A projekt alapadatai:

 • Kedvezményezett: Mátészalkai Szerelvénygyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Projekt azonosító: GINOP_PLUSZ-1.2.1.21-21-2021-01047
 • Igényelt támogatás: 153 129 280 Ft
 • Támogatás mértéke: 70,00 %
 • A projekt költségvetése: 218 756 115 Ft
 • Projekt várható befejezésének dátuma: 2023.11.28.

A projekt bemutatása:

Vállalkozásunk szervezeti célja a folyamatos fejlődés, amelynek elérését kapacitásunk fejlesztésében látjuk. A projekt majd javítja a technológia felkészültségünket és magasabb termelékenységi szinthez vezet. A csarnokunkba a projekt keretében az alábbi eszközök kerülnek beszerzésre: 1 db super linear marógép, 1 db CNC megmunkálóközpont, 2 db LA 760 esztergagép pozíció kijelzővel, 3 db LA 660 esztergagép pozíció kijelzővel, 2 db CNC esztergagép.

Super linear marógépet cégünk főként egyedi tervezésű, kis darabszámú termékek pontos megmunkálása céljából szerezzük be. Akár 0,01 mm pontossággal tudjuk termékeinket elkészíteni. LA 660, LA 760 esztergagépek a legalkalmasabb gépek arra, hogy egyedi tervezésű csővezetékeket, szerelvényeket tudjanak legyártani. Napjainkban széria termékeink mellett jelentős igény mutatkozik az egyedi termékek gyártására ezeket az igényeket tudjuk kiszolgálni.

Hibalehetőségek csökkentése érdekében CNC esztergagépet vásárolunk meg a projekt keretein belül. Az eszköz egyszerre több megmunkálószerszám befogására alkalmas (10, 12 vagy akár több is), illetve a járulékos munkákat automatikusan elvégzi. Jelentős átállási idők takaríthatók meg, termelékenységük sokszorosa elődjeiknek.

Az automatikus szerszámcserének köszönhetően el tudja végezni a különféle szerszámot igénylő fúrási és marási műveleteket, ezzel mintegy egy gépen központosítva a forgácsoló megmunkálást. A CNC esztergagép és a CNC megmunkálóközpont Ipari 4.0.csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik, amely megegyezik cégünk modernizációs politikájával is. 2 fő munkavállalónk CNC gépkezelés és műhelyprogramozói tanfolyamon fog részt venni, ezáltal a további tudásra tehetnek szert.

A rohamos technológiai és informatikai fejlődés kihívások elé állítja vállalkozásunkat, így fejlesztésünk második részeként az informatikai eszközeink korszerűsítésére kerül sor: 1 db szerver, 2 db munkaállomás, 3 db interaktív kijelző, 5 db táblagép, 3 db notebook. Továbbá a vállalkozásunk élethelyzetéhez igazodó szakértői szolgáltatást veszünk igénybe, ahol piackutatás keretén belül megismerjük beszállítói tevékenységünk piacát belföldön és külföldön egyaránt.

Környezeti fenntarthatóság elvét szem előtt tartva 61 kW teljesítményű napelemes rendszer kerül beszerzése. Összességében a szabad vállalkozási zónában található mátészalkai cégünk további kiemelkedő célja, hogy a térség fejlődéséhez, területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez hozzájáruljon, amelyhez jelen projekt is kedvez.

A projekt megvalósulásának helyszíne:

4700 Mátészalka, Jármi út 55., hrsz.: 997/1

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:

 • Pénzügyminisztérium - Gazdaságfejlesztési Programok
 • Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
 • E-mail: gazdasagfejlesztes@pm.gov.hu
 • Telefon: +36 1 896 6666
Széchenyi 2020