Ipari szerelvények gyártása és
forgalmazása
flag

Pályázataink

Pályázataink

TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉS AZ MSG KFT-NÉL

A projekt alapadatai:

 • Kedvezményezett: Mátészalkai Szerelvénygyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Projekt azonosító: GINOP-1.2.8-20-2020-01810
 • Igényelt támogatás: 67 977 191 Ft
 • Támogatás mértéke: 70,00 %
 • A projekt költségvetése: 97 110 273 Ft
 • Projekt tervezett befejezése: 2022.02.28.

A projekt bemutatása:

A vállalkozás szervezeti célja a folyamatos fejlődés, amelynek elérését kapacitásunk fejlesztésében látjuk. Jelen projekt keretében az elavult gépparkunkat cseréltük le új, megbízható gépekre, illetve bővítettük amunkafolyamatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen eszközökkel. Beszerzésre került 1 db levegőskompresszor, ami azért szükséges, mert a meglévő kompresszor nem elegendő a beszerezni kívánt gépek működéséhez. 1 emelődaru, ami ahhoz kell, hogy nagyobb tömegű megmunkálandó anyagokat tudjunk feltenni az egyes gépekre. 1 nyomáspróba vizsgáló berendezés, ami az elkészült termék megfelelőségét vizsgálja. 1 ultrahangos varratvizsgáló berendezés, ami a hegesztési varratok megfelelőségét vizsgálja. 1 tömítéskivágó, amely a termékekhez felhasznált tömítéseket hivatott kivágni különféle anyagminőségben. 2 anyagmozgató eszköz, targonca, amely a termékek szállítására szolgál. 1 hőkezelő kemence, amely azanyagot ellenállóbbá teszi a hőkezelés által. 1 darabológép, amely által a beérkezett szálanyagokat a darabológép által a csöveket méretre vágjuk és ezután kerülnek megmunkálásra. 2 db daru gyártásifolyamatok közötti szállítás céljából valamint 1 mikroplazma hegesztő, amely külön hegesztési eljárás minőségi javulást eredményez atermékeinken. Új technológia bevezetésével termelési kapacitást növelhetünk.

Telepítésre került egy 57 kwp teljesítményű napelemes rendszer mátészalkai telephelyünkön termelőberendezéseink energiaigényének részbeni kiváltására. A modernizációs fejlesztések segítségével a fejlettebb technológiák alkalmazása révén nem csupán mennyiségi többlet keletkezhet, de minőségi fejlődéstis realizálhatunk a korábbi elavultnak számító technológiához képest. A tervezett eszközök szinergiájának legfőbb előnye, hogy minimális szintre redukálható a gyártósor átállításából fakadó időveszteség.

A projekt megvalósulásának helyszíne:

4700 Mátészalka, Jármi út 55.

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:

 • Pénzügyminisztérium
 • Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
 • E-mail: gazdasagfejlesztes@pm.gov.hu
 • Telefon: (1) 896-0000 (1-1-1 menüpont)
 • Honlap: http://gazdasagfejlesztes.gov.hu/
Széchenyi 2020

KAPACITÁSBŐVÍTÉS AZ MSG KFT-NÉL

A projekt alapadatai:

 • Projekt azonosító: GINOP-1.2.2-16-2017-01227
 • Igényelt támogatás: 39 989 732 Ft
 • Támogatás mértéke: 48.81 %
 • A projekt költségvetése: 81 937 430 Ft
 • Projekt tényleges befejezése: 2018.08.30.

A projekt bemutatása:

A Mátészalkai Szerelvénygyártó Kft. (a továbbiakban MSG Kft.) hazánk egyik legnagyobb szerelvénygyártási múlttal és gyakorlattal rendelkező vállalkozása, mely az ipar számos területére fejleszt és gyárt szigorúan ellenőrzött, minőségi csővezetéki szerelvényeket (pl. gömbcsapok, szelepek, szennyszűrők stb.). A vállalkozás országos szinten komplex szolgáltatásokat nyújt az ipari csővezetéki szerelvények területén. A termékek tervezésén, gyártásán túl, a szerelvények telephelyen történő teljes körű felújításával is foglalkozik. Szakmai tudása, tapasztalata és meglévő gépparkja lehetővé teszi más gyártók által előállított csővezetéki szerelvények minőségi felújítását is. Hazai piacvezető pozíciója megtartása érdekében szükséges a régi megmunkáló gépei mellé új forgácsológépek beszerzése, mely hozzájárul a teljesítési és gyártási határidők jelentős csökkenéséhez, továbbá a technológiailag fejlettebb eszközök révén a gazdaságosabb és gyorsabb termelés,valamint teljesítmény is nagy mértékben nő. A fejlesztés ötletét a Paksi Atomerőmű megrendelése adta. A magas minőségi igények kielégítésére került sor egy FOBA M1000 lézergravírozó gép, egy marógép, két gömbeszterga, öt esztergagép beszerzésével, amelyek lehetővé teszik más partnerek magas szintű kiszolgálását. A Paksi Atomerőmű Zrt-nek hosszú évek óta kiemelt beszállítója a vállalat.

A projekt megvalósulásának helyszíne:

4700 Mátészalka, Jármi út 55., hrsz.: 997/1

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:

 • Nemzetgazdasági Minisztérium
 • Cím: 1539 Budapest, Postafiók 684
 • E-mail: gazdasagfejlesztes@ngm.gov.hu
 • Infovonal: 06 40 200-617 Honlap: www.palyazat.gov.hu
Széchenyi 2020

QUALIHAHN MAGASNYOMÁSÚ GÖMBCSAP PROTOTÍPUS FEJLESZTÉSE A MÁTÉSZALKAI SZERELVÉNYGYÁRTÓ KFT-NÉL

A projekt alapadatai:

 • Kedvezményezett neve: Mátészalkai Szerelvénygyártó Kft.
 • Projekt azonosító: GINOP-2.1.7-15-2016-00264
 • Igényelt támogatás: 125 702 890 Ft
 • Támogatás mértéke: 51,8%
 • A projekt költségvetése: 242 667 007 Ft
 • Projekt tényleges befejezése: 2019.07.31.

A projekt bemutatása:

A Mátészalkai Szerelvénygyártó Kft. (MSG Kft.) hazánk egyik legnagyobb szerelvénygyártási múlttal és gyakorlattal rendelkező vállalkozása, mely az ipar számos területére fejleszt és gyárt szigorúan ellenőrzött, minőségi csővezetéki szerelvényeket.

Jelen projekt keretében a társaság alapvető célja egy olyan nagynyomású (63, 100, 160 bar üzemi nyomás) gömbcsap konstrukció, és a hozzá tartozó technológia kialakítása, mely lehetővé teszi az egyszerű, kereskedelmi forgalomban könnyen beszerezhető előgyártmányokból történő gyártást, illetve lehetőséget ad az egyik legfontosabb alkatrész (zárógömb) pontosságának megvalósításához. A tömítések élettartama növelhető az MSG Kft. által alkalmazott konstrukciós megoldásokkal, amelyek élettartam vizsgálatokkal igazolhatók. A prototípus fejlesztés során a tömítő felületek kialakításánál kutatni kell a nagysebességű forgácsolás, és a görgőzés adta technológiai lehetőségeket. A fejlesztés céljainak megfogalmazása után kialakítható egy alapkonstrukció, mely minden olyan tulajdonságot tartalmaz, amit az előírások megkövetelnek, illetve azon specifikációkat is tartalmazza, amelyek fejlesztési célként megfogalmazásra kerültek. A létrejövő termék költségtől, ártól függően eladható, mivel az olajipar és a vegyipar egyes ágai is használják ezeket a nagynyomású termékeket.

A QualiHahn prototípusfejlesztési projekt munkaszakaszai az elérendő célok meghatározása és tervezése, a prototípus gyártása és a tesztelés fázisából állnak.

A projekt megvalósulásának helyszíne:

4700 Mátészalka, Jármi út 55., hrsz.: 997/1

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:

 • Nemzetgazdasági Minisztérium
 • Cím: 1539 Budapest, Postafiók 684
 • E-mail: gazdasagfejlesztes@ngm.gov.hu
 • Infovonal: 06 40 200-617 Honlap: www.palyazat.gov.hu
Széchenyi 2020

PROFIHAHN NAGYMÉRETŰ GÖMBCSAP PROTOTÍPUS FEJLESZTÉSE A MÁTÉSZALKAI SZERELVÉNYGYÁRTÓ KFT-NÉL

A projekt alapadatai:

 • Kedvezményezett: Mátészalkai Szerelvénygyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Projekt azonosító: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00432
 • Igényelt támogatás: 204 137 151 Ft
 • Támogatás mértéke: 45,00 %
 • A projekt költségvetése: 453 638 118 Ft
 • Projekt várható befejezésének dátuma: 2022.03.01.

A projekt bemutatása:

Az MSG Kft. komplex szolgáltatásokat nyújt az ipari csővezetéki szerelvények területén és országosan ismert saját fejlesztésű termékcsaládokat gyárt főleg belföldi megrendelők részére, de az ukrán, orosz, szlovák, sőt még a jemeni piacon is megállták a helyüket. Vállalkozásunk deklarált célja a folyamatos fejlődés, amelynek elérését termékkínálatunk fejlesztésében látjuk. Jelen projekt keretében egy saját, egyedi fejlesztésű, nagyméretű gömbcsap család megtervezését és kifejlesztését (ProfiHahn) vállaltuk, aminek sikeres megvalósításához fejlesztők, technikusok és segédszemélyzet járult hozzá. A résztvevők mind a három fázisban a vezető fejlesztő irányítása alatt szorosan együttműködtek a szerteágazó feladatok megoldása érdekében.

Előtérbe helyeztük és figyelembe vettük a minőségi nagyméretű gömbcsapok iránti keresletet és ennek megfelelően készítettük elő termékcsaládunk konstrukciós tervezését és gyártását. Cégünk háromrészes gömbcsapokat tervezett, ami könnyebben variálható és a csatlakoztathatóságot biztosítja, akár EN akár ANSI szabvány szerint.

A fejlesztés során meghatározásra kerültek az elvárások és követelmények, összegzésre kerültek a felhasználói igények a kifejlesztendő gömbcsappal szemben. A tulajdonságok meghatározását követte a tervezéskor használandó szabványok és előírások összegyűjtése, milyen minőségi és biztonsági követelményeknek kell megfelelnie a prototípusnak, majd pedig a terméknek.

A prototípus gyártás szakaszában beszerzésre kerültek az anyagköltségek, végrehajtásra kerültek a funkcionális vizsgálatok, valamint a nyomáspróbák. Elkészül a műszaki tervdokumentáció és a végrehajtott kísérletek tanulságaira alapozva azon prototípusok, amelyek a projekt kitűzött céljainak megfelelnek. A kifejlesztésre került termék esetében a következő gépek beszerzése vált szükségessé mind a fejlesztéshez, mind a gyártáshoz: digitális tolómérő, nehézesztergák, nyomatéktöbbszöröző, digitális mikrométerek és mélységmérő. A késztermék CE-jellel ellátott európai termékként, megfelelő termékbiztonság mellett kerül kifejlesztés után a piacra.

A prototípusfejlesztés eredményeit és a létrejövő termék tulajdonságait megismertetjük partnereinkkel, illetve a felhasználókkal, erre "Fejlesztési értesítő" készült. Több hazai és külföldi kiadóval vagyunk kapcsolatban, így a szaklapokban is megjelennek a fejlesztéssel kapcsolatos eredményeink (Gép, Gépgyártás, Fűtéstechnika c. lapok). Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a BorsodChem Zrt. szakembereinek minden évben megrendezésre kerülő konferenciáján is bemutatásra kerül a „ProfiHahn” nagyméretű gömbcsap fejlesztése.

Hatalmas mérföldkő a cég életében a ProfiHahn termékcsalád megtervezésének és gyártásának lehetősége. A tevékenység felfutásával a foglalkoztatás bővülését és a munkahelyek teremtését is szem előtt tartjuk, hiszen új munkahelyek megteremtése fontos feladat számunkra.

A projekt megvalósulásának helyszíne:

4700 Mátészalka, Jármi út 55. 997/1 hrsz.

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:

 • Pénzügyminisztérium - Gazdaságfejlesztési Programok
 • Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
 • E-mail: gazdasagfejlesztes@pm.gov.hu
 • Telefon: +36 1 896 6666
 • Honlap: www.palyazat.gov.hu
Széchenyi 2020

TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉS AZ MSG KFT-NÉL

A projekt alapadatai:

 • Kedvezményezett: Mátészalkai Szerelvénygyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Projekt azonosító: GINOP-1.2.10-19-2019-00006
 • Igényelt támogatás: 39 836 801 Ft
 • Támogatás mértéke: 60,00 %
 • A projekt költségvetése: 66 394 668 Ft
 • Projekt tervezett befejezése: 2021.09.07.

A projekt bemutatása:

A Mátészalkai Szerelvénygyártó Kft. (MSG Kft.) 1992-ben alakult. A cég az ipar számos területére fejleszt és gyárt szigorúan ellenőrzött, minőségi csővezetéki szerelvényeket, ezen túl, a szerelvények telephelyen történő teljes körű felújításával is foglalkozik.

A projekt keretében 3 gép kerül beszerzésre kapacitásbővítés céljából. A CNC vágógépet cégünk előgyártmányok- és táblaanyagokból történő alkatrészek kivágására igényeli. Jelenleg kézi kivágással dolgozunk, mely egy rendkívül időigényes és veszélyes tevékenység. A gép számítógépes vezérlésének köszönhetően jó minőségű termékeket állítunk elő, időt, energiát takaríthatunk meg, kevesebb selejt keletkezik, és biztonságosabbá válik a munkavégzés. A CNC hajtottszerszámos esztergagép beszerzésével korszerűsítjük a gyártási folyamatokat. Az új eszköz egyszerre több, 10-12 megmunkálószerszám befogására alkalmas, ezért termelékenysége is nagyobb. A gép teljesen automatizált, a munkavállaló csupán a munkadarabok be-és kihelyezését, valamint a gép programozását végzi, mellyel jelentős átállási időt takarítunk meg. A CNC megmunkálóközpont bonyolultabb geometriájú alkatrészek megmunkálására is képes lesz. A számítógép vezérlésű gép fokozza a termelékenységet. Legnagyobb előnye, hogy az egy felfogásban elvégezhető összes forgószerszámot igénylő megmunkálás elvégezhető automatikus szerszámcserével, tehát a különféle szerszámot igénylő fúrási és marási műveleteket egy géppel lehet végrehajtani, ami pontosabb és gyorsabb termelést eredményez.

Az új gépek lehetőséget adnak a gyorsabb és pontosabb egyedi és széria gépgyártásra, segítségükkel hatékonyabb gyártási folyamat érhető el, így jelentősen hozzájárulnak a kapacitásbővítéshez.

A projekt megvalósulásának helyszíne:

4700 Mátészalka, Jármi út 55.

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:

 • Pénzügyminisztérium - Gazdaságfejlesztési Programok
 • Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
 • E-mail: gazdasagfejlesztes@pm.gov.hu
 • Telefon: +36 1 896 6666
 • Honlap: www.palyazat.gov.hu
Széchenyi 2020